Oriëntaalse dans

Elk seizoen verzorg ik een cursus. De wintercursus staat in het teken van sluierdans, een onderdeel van Raqs Sharqi. Raqs Sharqi is buikdansen dat aangepast is om op het podium te laten zien. Buikdans als discipline is constant in ontwikkeling en kent van oudsher ook Westerse invloeden. Aangezien er in Westerse dansen echter geen vocabulair is voor de vanuit de emotie in het bovenlijf en onderlijf ingezette bewegingen, en in de Oriënt wél, zijn we het ‘Oriëntaalse dans’ gaan noemen. Ik doceer dus Oriëntaalse dans.

Arabische muziek kent een heel scala aan prachtige ritmes, veel meer dan Westerse muziek. Elke cursus staan een paar ritmes centraal, opdat je na een paar seizoenen heerlijk kan improviseren op deze muziek! Neem de bewegingen gerust mee op de Nederlandse dansvloer, of zet thuis een voor-de-dans-gemaakte trommelsolo op van bijvoorbeeld Mario Kirlis.

Wil je ook leren dansen op Oriëntaalse muziek, reserveer dan snel je plekje voor de lentecursus ‘Heldere moves op frisse grooves’. De eerste les van woensdag 15 maart is te volgen als proefles, maar aanmelders voor de volle cursus krijgen wel voorrang! Wil je op de hoogte blijven, mail dan met raqsenschedeAPENSTAARTJEgmail.com.

Oriëntaalse dans als ‘buikdans’ is natuurlijk erg femininien. De dans omvat echter méér en is in overleg ook toegankelijk voor mannen. Denk dan bijvoorbeeld aan de openingsdans ‘Universe’ van de Egyptische discipline Tahtib; een martial arts discipline die pas sinds kort open staat voor vrouwelijke deelnemers.

‘The Universe’
Een stukje van een eigen fusion choreografie op Egyptische salsamuziek (نوال الزغبي … طول عمري – فيديو كليب). Het was een onderdeel van een show van Sylvia de Rochemont.

Review van Debbie van Waardenburg over mijn lessen (zie LinkedIn)

“As a dance student, I learned a lot from Cynthia. She is able to explain things in different ways so everyone understands. Also she does set goals and gives suggestions on how to improve – I really feel I have learned a lot while taking classe from her. The classes were fun and rewarding. Furthermore, she is not afraid to experiment and add her own style to the choreographies.”

Dans achtergrond

Het spreekt het mij aan om fusion stijlen te verkennen in de Oriëntaalse dans. Daarvoor put ik uit eerdere scholing in ballet, caractère, jazz dance, hiphop, folklore, ballroom, Latin en Argentijnse tango, en uit cursussen Hongaarse dans, volksdans, Israëlische dans, flamenco en modern dans.