Oriëntaalse dans

Hallo. Ik ben danslerares, gespecialiseerd in Oriëntaalse dans. Bekijk mijn dans-CV op de site van Utwente. Op 21 september start een nieuwe cursus. Er zal weer een gratis proefles zijn. Wil je op de hoogte blijven, mail dan met raqsenschedeAPENSTAARTJEgmail.com.

Afgelopen lente hebben ruim twintig leerlingen de beginselen van buikdansen geleerd en een aantal mooie choreografieën. Op de hoofdpagina vind je een evaluatie.

Oriëntaalse dans omvat niet enkel buikdansen en het is ook toegankelijk voor mannen. Eerder dit jaar konden deelnemers bijvoorbeeld proeven van Tahtib en Raqs Al Assaya; twee Egyptische dansvormen met stok.

Tijdens de Egyptische stokdans workshop kwam zowel de martial arts vorm aan bod, als ook de buikdansvorm. In het eerste uur leerden we de basis van de ceremoniële Tahtib openingsdans ‘the Universe’. Na de pauze stapten we het tweede uur in de cabaret-vorm en leren een ‘Saidi-dans’, een dans die weliswaar zijn wortels heeft in Tahtib, maar een geheel eigen (buikdans)uitstraling kent.


Een stukje van een eigen fusion choreografie op Egyptische salsamuziek (نوال الزغبي … طول عمري – فيديو كليب). Het was een onderdeel van een show van Sylvia de Rochemont.

Voordat ik vertrok naar Enschede en moeder werd heb ik dansles gegeven in eigen beheer in Delft.

Review van Debbie van Waardenburg over mijn lessen in Delft (zie LinkedIn)

“As a dance student, I learned a lot from Cynthia. She is able to explain things in different ways so everyone understands. Also she does set goals and gives suggestions on how to improve – I really feel I have learned a lot while taking classe from her. The classes were fun and rewarding. Furthermore, she is not afraid to experiment and add her own style to the choreographies.”

Dans achtergrond

Het spreekt het mij aan om fusion stijlen te verkennen in de Oriëntaalse dans. Daarvoor put ik uit eerdere scholing in ballet, caractère, jazz dance, hiphop, folklore, ballroom, Latin en Argentijnse tango, en uit cursussen Hongaarse dans, volksdans, Israëlische dans, flamenco en modern dans.