Wat te doen met dat poedertje?

Nou.., zandkoekjes bakken! Je hebt een potje met een zandkoekjesbasis in handen. De ingrediënten heb ik zelf geselecteerd. Het leek Philo, Mendel en mij leuk als jullie als ouder-en-kind samen koekjes konden gaan bakken na dit feestje. Da’s weer eens wat anders dan een zakje met snoep na afloop!

Het recept

Het is een variatie op het zandkoekjesrecept van de Amsterdamse Huishoudschool. Het enige dat nog zelf toegevoegd moet worden is 90 gram ongezouten koude roomboter. Hieronder het recept uit dat boek. Daaronder nog wat overwegingen erbij.

Beboter een bakplaat. Verwarm de oven voor op 175 graden. Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine blokjes. Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Laat het deeg afgedekt ongeveer 30 minuten in de koelkast opstijven. Bestuif het aanrecht en een deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een plak van een halve centimeter dik. Steek met een uitsteekvorm figuurtjes uit het deeg. Leg de figuurtjes met een onderlinge afstand van 2 centimeter op de bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koekjes in ongeveer 20 minuten gaar en zandkleurig. Neem ze met een pannenkoekmes van de bakplaat en laat ze afkoelen.

Wannée kookboek 25e druk, p 377

Mijn overwegingen

Ik gebruik nooit een bakplaat (lastig schoonmaken), maar leg de plakjes deeg stuk voor stuk op een vel bakpapier wat ik op het rooster plaats. Dat gedoe met messen en koele hand en laten rusten in de koelkast doe ik meestal niet. Het gaat prima zonder al die poespas. De snelste methode is: eerst kruimeldeeg maken door de boter met de droge ingrediënten tot kruimels te wrijven. Zodra álle boterklonten weg zijn laat het kruimelmengsel zich vliegensvlug tot een bal vormen. Verder gebruik ik geen uitsteekvormen, geen deegroller en ook geen bloem. Ik maak twee of drie cilinders met een diameter van ca. 5cm. Soms laat ik die rollen inderdaad nog even rusten in de koelkast want dan blijven ze steviger bij het aansnijden. Vervolgens snijden Philo en Mendel met een scherp mes plakjes (halve cm dik) van deze rol. Elk plakje gaat nog even door mijn vingers opdat alle koekjes ongeveer even dik zijn. Zoals je op de foto ziet zijn er bruine harde korrels in het deeg. Dat komt van de ‘volrietsuiker’ in de mix. Net zoals volkoren meel wat ruiger is, is volrietsuiker dat ook.

‘Kijk mama, goed zo?’ Nou…, wel even snel het rooster er nog onder geschoven na de foto!

Ik verwarm de oven voor op 170 graden en bak 15 minuten. De ideale baktemperatuur en -tijd verschilt dus flink per oven! Volg je neus en je ogen. Oh en door dat bakpapier is het loshalen met een pannenkoekmes ook niet nodig. Het belangrijkste is dat je de koekjes er niet direct af wilt halen, want de eerste minuten moeten ze nog ‘uitharden’. Gewoon even een paar minuten wachten en dan pak je ze er zo met je vingers af.

Nog een keertje bakken?

Dat kan natuurlijk! Dit poedertje kan je ook zelf maken. Dit zijn de droge ingrediënten. Volgens Wannée moet je de deze ook nog eens zeven, maar dat sla ik ook altijd over. Wel even controleren of er geen suikerklonten in zitten.